Search This Blog

datang melawat

Rakan Blogger

About Me

My photo
kangar, perlis, Malaysia
Assalamualaikum... terima kasih pada yang sudi datang menjenguk blog saya... Nama sebenar Nor Asmah Binti Hussin... Nama Blogger saya Hang Li Po... Kenapa Hang Li Po??? hehe sebab saya Sepet... tapi sepenuhnya melayu ok.... Anak kepada En Hussin Dan Puan Maznah... Isteri kepada En NorHafifi Bin Abdul Muthalib... Ummi Kepada Muhammad Aiman Hakim dan Afrina Zara Batrisyia.... Kakak Kepada Amirah dan Afiqah Najihah.... penulisan adalah minat saya... sebarang pertanyaan bolehlah email kepada saya norasmah2787@gmail.com.... sekian terima kasih

Tuesday, November 22, 2011

hArGaiLah mErEka sELaGi....



Assalamualaikum w.b.t... 

selamat tengahari semua..
 jangan lupa ambil lunch tau...
dr pg tadi Li po wat keja sampai xtngok kiri kanan dah...
so sekarang masa untuk My Life plak...
dh lama terabai...sian2 hehe
topik hari ni mcm kat atas 2 la...
 hArGaiLah mErEka sELaGi..
selagi apa??? 
tiba-tiba rasa diri tak dihargai... oooppsss!!!
hehehe xda kaitan ngn cik Li po tau...
saja nak mengajak anda semua supaya sentiasa menghargai...

ni, cik Li Po nak pesan sikit, hargailah mereka selagi mereka ADA DENGAN KITA.. jangan bila dah hilang baru nak terkilan apa semua.. tak guna menyesal bila dah PERGI..dah HILANG..dah LESAP..

Li Po rasalah :

"kita kata kita SAYANG, tapi kadang-kadang kita TAK KISAH pun"

"kita kata kita KISAH, tapi kadang-kadang TAK AMBIL TAHU pun"

"kita kata kita AMBIL TAHU, tapi kadang-kadang kita TAK FAHAM pun"

"kita kata kita FAHAM, tapi kadang-kadang kita LUPA"

SEBAB

"kita rasa CUKUP tanpa fikir kehendak orang lain"

"kita rasa SELESA tanpa fikir perasaan orang lain"

"kita rasa....kita rasa..kita rasa.."
tu lah.. asyik fikir apa kita rasa ja..

in short, kita ambil mudah.. we take things for granted.
*
maksud take things for granted :to expect someone or something to be always available to serve in some way without thanks or recognition; to value someone or something too lightly or ambik ringan la..*

wah.. ada ke kes macam tu ea? opkos la ada, kalau tak, takda la idiom macam tu timbul dalam kamus kan?

huhuk~

just nak sampaikanlah.. sometimes kita kena ambil sikit waktu untuk try AMBIL KISAH, untuk AMBIL TAHU, FAHAM dan INGAT.. kalau tak banyak pun, just to show that we CARE.. jangan sampai dah PERGI..dah HILANG.. baru kita nak reflect diri.. mungkin akan terlewat..

MAK, AYAH, KAKAK, ABANG, ADIK, ISTERI, SUAMI, TUNANG, KAWAN BAIK, CIKGU atau sesiapa sahaja yang kita sayang..

ucaplah pada mereka
"TERIMA KASIH"

ucapkan SAYANG pada mereka..

HARGAILAH mereka selagi mereka ada dengan kita..

sesungguhnya.. 

mereka tak akan selamanya ada dengan kita..

itu je pesan Li Po kali ni..ok :)

renung-renungkan dan selamat beramal..huhu~


Sekian
 Terima kasih

cinta bukan hanya sekadar pada ucapan 'i love u' semata




'i love you'.. 'i love you'.. 'i love you'.. 'i love you'.. 'i love you'.. 'i love you'..!

ehem!


macam tu ke LOVE? macam itu ke CINTA?
pada ucapan 'i love you'?


tak cukup la awak awak awak..


setiap perkataan itu sepatutnya terzahir melalui perbuatan..
betul?


*dush~ #KetukKepalaSendiri


apa la yang Li Po dah buat ni?


selalu je cakap 'i love you'..
selalu sangat cakap 'i sayang you..'
'i miss you..'
'i rindu you..'
'i heart you..'
dll lah~
*banyak benor~





tapi mana buktinya kata-kata ni?


takkan dengan kata-kata je?


tak kekal!


kata nak bercinta sampai syurga.. SYURGA tu..~


kalau cinta terpalit noda.. berpegang tangan.. bersulam pergaulan tak berbatas.. membelai rasa terlarang dengan sms cinta, leka dalam chat cinta dan sebagainya.. lalai terus dari mengingati ALLAH yang menciptakan cinta.. hmm.. macam arah tujunya dah terpesong ke arah nerakanya.. nauzubillah~


tak mahu lah~
MUNGKIN akan terasa bahagia di dunia ni.. tapi dunia ni sementara, tak akan nak tersiksa selamanya di akhirat yang tiada penghujungnya tu?
nauzubillah~ Li Po takmo (a_a)




jadi..


zahirkanlah perkataan 'i love you' itu dengan perbuatan..


yang membawa dirimu dan juga dirinya; diriku dan juga dirimu ke syurganya.. insyaAllah..


bagaimana?
jahuilah dari kelalaian cinta sebelum akad.. kerana itu adalah lubang-lubang ke nerakanya..


nak yang betul-betul cinta?


formulanya mudah sahaja :)


berusahalah untuk MENJADI yang soleh/solehah + MENDOAKAN supaya bertemu dengan yang juga soleh/solehah + BINALAH baitul muslim yang dilimpahi redhaNYA ---> BERSAMALAH menuju syurgaNYA


insyaAllah


:)




Jodoh itu rahsia Allah. Sejauh dan sedalam manapun kita fikir, ia tetap menjadi satu misteri yang tak bisa diungkapkan. Kerana sudah ketetapan Allah yang menciptakan manusia dengan akal fikiran yang amat terbatas.


jadi, kita tak akan pernah mampu menentukan siapa jodoh kita, bercinta tanpa batas sama seperti merosakkan cinta yang bakal dipersembahkan pada suami/isteri kita kelak..


:'(


sedih.. sebab mujahadah yang satu ni terasa amat berat.. kerana hati sering rindu.. jiwa sering berlagu sayu..


tapi,
jika kita mampu menjaga diri, insyaAllah di hujung sana, dia yang telah ditetapkan untuk kita juga sedang dalam mujahadahnya menjaga diri..


:)


insyaAllah.


yosh!


~~~


p/s : awak disana, Alhamdulillah syukur kepada Allah kerana DIA permudahkan mujahadah kita.. masih berat, tetapi tidaklah seberat mujahadah orang lain.. terus kuat awak!
insyaAllah andai ada jodoh, kita jumpa lagi =)


Sekian
terima kasih

Wednesday, November 9, 2011

No Title


Assalamualaikum W.B.T
Alhamdullillah... hati Li po Kini Semakin lapang...
Terima kasih Ya Allah Atas kurniaanMu...
Li po Bahagia jua walau Seketika..
Li pO Bersyukur atas rahmatMu walau hanya seketika...
moga segalanya kekal ke akhir hayat Li po dan Sampai Syurga....
AMIN.....

***
Selamat HAri Raya Aidil Adha buat semua umat Islam Yang menyambut kebesaran 
diatas keihlasan pengorbanan Ismail....
Bagi yang menunaikan Haji selamat kembali ke tanah air...


***

Buat Nor Asmah Binti Hussin
Moga apa yang kamu kecapi hari lalu kekal selamanya...
Li po Nak Kamu sentiasa bahagia...
Nor Asmah Hussin sepatutnya berhenti berfikir benda2 yg remeh temeh...
Abaikan semua perkara yg tak penting antara hati kamu...
Nor Asmah Hussin kamu perlu terus bangkit dr semau rasa yang tak sepatutnya itu...
teruskan hadapi hari mendatang dengan senyuman yang paling bahagia...
Li po YAKIN Nor Asmah Hussin mampu lakukan...
kamu insan terhebat Nor Asmah Hussin...




sekian terima kasih

Usia My Life

Daisypath Friendship tickers

Saat Cinta Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Aiman Hakim

Daisypath Happy Birthday tickers

Afrina Zara Batrisyia

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers