Search This Blog

datang melawat

Rakan Blogger

About Me

My photo
kangar, perlis, Malaysia
Assalamualaikum... terima kasih pada yang sudi datang menjenguk blog saya... Nama sebenar Nor Asmah Binti Hussin... Nama Blogger saya Hang Li Po... Kenapa Hang Li Po??? hehe sebab saya Sepet... tapi sepenuhnya melayu ok.... Anak kepada En Hussin Dan Puan Maznah... Isteri kepada En NorHafifi Bin Abdul Muthalib... Ummi Kepada Muhammad Aiman Hakim dan Afrina Zara Batrisyia.... Kakak Kepada Amirah dan Afiqah Najihah.... penulisan adalah minat saya... sebarang pertanyaan bolehlah email kepada saya norasmah2787@gmail.com.... sekian terima kasih

Tuesday, November 22, 2011

cinta bukan hanya sekadar pada ucapan 'i love u' semata




'i love you'.. 'i love you'.. 'i love you'.. 'i love you'.. 'i love you'.. 'i love you'..!

ehem!


macam tu ke LOVE? macam itu ke CINTA?
pada ucapan 'i love you'?


tak cukup la awak awak awak..


setiap perkataan itu sepatutnya terzahir melalui perbuatan..
betul?


*dush~ #KetukKepalaSendiri


apa la yang Li Po dah buat ni?


selalu je cakap 'i love you'..
selalu sangat cakap 'i sayang you..'
'i miss you..'
'i rindu you..'
'i heart you..'
dll lah~
*banyak benor~





tapi mana buktinya kata-kata ni?


takkan dengan kata-kata je?


tak kekal!


kata nak bercinta sampai syurga.. SYURGA tu..~


kalau cinta terpalit noda.. berpegang tangan.. bersulam pergaulan tak berbatas.. membelai rasa terlarang dengan sms cinta, leka dalam chat cinta dan sebagainya.. lalai terus dari mengingati ALLAH yang menciptakan cinta.. hmm.. macam arah tujunya dah terpesong ke arah nerakanya.. nauzubillah~


tak mahu lah~
MUNGKIN akan terasa bahagia di dunia ni.. tapi dunia ni sementara, tak akan nak tersiksa selamanya di akhirat yang tiada penghujungnya tu?
nauzubillah~ Li Po takmo (a_a)




jadi..


zahirkanlah perkataan 'i love you' itu dengan perbuatan..


yang membawa dirimu dan juga dirinya; diriku dan juga dirimu ke syurganya.. insyaAllah..


bagaimana?
jahuilah dari kelalaian cinta sebelum akad.. kerana itu adalah lubang-lubang ke nerakanya..


nak yang betul-betul cinta?


formulanya mudah sahaja :)


berusahalah untuk MENJADI yang soleh/solehah + MENDOAKAN supaya bertemu dengan yang juga soleh/solehah + BINALAH baitul muslim yang dilimpahi redhaNYA ---> BERSAMALAH menuju syurgaNYA


insyaAllah


:)




Jodoh itu rahsia Allah. Sejauh dan sedalam manapun kita fikir, ia tetap menjadi satu misteri yang tak bisa diungkapkan. Kerana sudah ketetapan Allah yang menciptakan manusia dengan akal fikiran yang amat terbatas.


jadi, kita tak akan pernah mampu menentukan siapa jodoh kita, bercinta tanpa batas sama seperti merosakkan cinta yang bakal dipersembahkan pada suami/isteri kita kelak..


:'(


sedih.. sebab mujahadah yang satu ni terasa amat berat.. kerana hati sering rindu.. jiwa sering berlagu sayu..


tapi,
jika kita mampu menjaga diri, insyaAllah di hujung sana, dia yang telah ditetapkan untuk kita juga sedang dalam mujahadahnya menjaga diri..


:)


insyaAllah.


yosh!


~~~


p/s : awak disana, Alhamdulillah syukur kepada Allah kerana DIA permudahkan mujahadah kita.. masih berat, tetapi tidaklah seberat mujahadah orang lain.. terus kuat awak!
insyaAllah andai ada jodoh, kita jumpa lagi =)


Sekian
terima kasih

No comments:

Usia My Life

Daisypath Friendship tickers

Saat Cinta Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Aiman Hakim

Daisypath Happy Birthday tickers

Afrina Zara Batrisyia

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers